Hoppa till sidans innehåll

Guld och silver i Ungdoms-SM

30 MAJ 2022 17:26
Oskar rapporterar från Ungdoms-SM i Uppsala
  • Uppdaterad: 30 MAJ 2022 17:26

SM i Uppsala 26-29 maj


 SM för åldersklasserna pojkar/flickor 14 och 18 spelades torsdag-söndag i Fyrishovshallen i Uppsala. LinnéPartille anlände med en trupp på 5 spelare, varav 4 kom till start. Elias Ellbring, med goda chanser till framgångar i P14, blev tyvärr sjuk ett par dagar innan avfärd.

 Först ut torsdag morgon klockan 09:00 var Vilmer Engström i P14. Detta var Vilmers första SM och på många sätt en vara-med-och-lära-tävling. Det märktes inte av när han i första matchen gick in och med ett par bollars marginal i avgörande femte set besegrade den poolseedade kortnabbaren från Norrtull, som när matchbollen slogs in hade cirka 2000 dataranking poäng mot Vilmers drygt 950! Tyvärr lyckades inte Vilmer replikera det fina snabba attackspelet i de andra två matcherna i poolen och såg sig själv utslagen i gruppspelet. Men att högstanivån håller mot de bättre i hans ålderskategori i Sverige är tydligt. Hem och höja upp lägstanivån!

 Vid lunchtid torsdag inledde Sofia Sahle sitt gruppspel i F14. I SM, särskilt i första matchen i en obekant hall, finns det inga enkla matcher men Sofia släppte max 15 bollar och fick en bekväm start. I andra matchen gick Sofia in mot en tjej, som hon efter matchen enligt egen utsago var ”sämre än”, och spelade här fantastiskt från start till mål och vann klara 3-0. Redan här var Sofia klar för eftermiddagens slutspel men om hon slog den sista tjejen, från Ängby, skulle lottningen bli betydligt enklare. Vinst även här och gruppetta!

 I slutspelet var det dags för spel i den stora A-hallen. Återigen obekant hall, golv och ljus och en sextondelsmatch hon på pappret ”borde” vinna. Motståndet stod den hårdslående Filippa från Åsa för och vid underläge 1-2 i set var det många frustrerade blickar upp mot läktaren. Men taktiken bollen på bordet och placering före fart fungerade och 3 raka set till Sofia innebar en plats i åttondelen!

 I åttondelen pendlade Sofia mellan att spela bländande och slå ut många enkla bollar. I en match som spelas bäst av sju set blir det tydligt vem som konsekvent kan hålla en högre snittnivå i matchen. Set två och tre kunde Sofia fått med sig (hon tog det fjärde) men den par år yngre Angelina Bebawy från Stocksund knep till sist kvartsfinalplatsen. Men en stark insats av Sofia som har ett år kvar i klassen!

 Nu till tävlingens stora skräll. I dubbel är det inte så enkelt som att sätta de två bästa singelspelarna för att skapa det bästa dubbelparet. I F14-dubbel parade Sofia ihop sig med kompisen Betty Engström, från Gotland, som helgen innan SM tagit vägarna förbi Göteborg för att träna tillsammans. Det är inte ofta medaljörer på SM behöver spela kvalmatcher men det var inga problem för Sofia och Betty som 3-0, 3-0, 3-1, 3-2 plöjde igenom kvalet, åttondelen, kvarten och semin för att till sist i finalen falla i tre jämna set mot underbarnet från Askim, Siri Benjegård, och dennes fyra år äldre partner.

 Sedan tidigare har familjen Sahle ett SM-brons i yngre storebrorsan Carls dubbelframgångar, och ett guld i äldre brorsan Einars paraframgångar i tjugoårsklassen. Man får se till de mer kända pingisfamiljerna i Sverige för att hitta så breda framgångar. Grattis till silvret Sofia!

 I knallhårda HJ18 fann sig Lukas Engström i en tuff pool med den tolfteseedade Charlie Widing från Halmstad (för lågt seedad pga poängsystem och senare silvermedaljör i klassen) och två andra spelare där det på förhand var fifty/fifty. I första matchen, mot en svingande offensiv spelare från Huskvarna, föreskrev doktorn från coachstolen att serva och returnera kort i mitten av bordet för att sedan hålla bollen i öppet spel långt ut i backhand och undvika forehanden. En taktik som Lukas exekverade större delen av matchen och vinst 3-2 i första matchen.

 I andra matchen, mot Charlie Widing, gällde det att gå för slagen, inte hålla igen, och hoppas på att knipa ett set (för en eventuell senare seträkning), men ett lite för högt tempo från Widing innebar 0-3 men ändå en okej insats.

 I sista matchen stod en fantasirik långnabbsdeff från Ängby för motståndet. En kille som, vilket coach Oskar noterat i ögonvrån, blandade högt och lågt, defensivt och offensivt och pendlade mellan hopp och förtvivlan. Efter två inledande förluster för deffen i gruppspelet hade det mest blivit förtvivlan och därför var det extra viktigt för Lukas att få en bra start för att släcka allt hopp hos motståndaren. Men fram till skilje tog spelarna vartannat set och vid 0-3 i avgörande set tog coach Oskar time-out. Ner med bollen djupt i backhand (undvik fh-attackerna), returen på bordet snarare än något svårt, loopa och skär omväxlande. Vilket fungerande. 11-8 i skilje och slutspel klockan 17:10.


 I slutspelet hittade Lukas enligt egen uppgift (coachen hade tyvärr behövt ta tåget hem) trots två set med två bollars marginal. 0-4 mot en Norrtullare men i listorna kunde man se många namnkunniga som inte ens tagit sig till slutspel. En bra insats av Lukas!

 I DJ18 var det transportsträcka genom gruppspelet för Leah Tveit Muskantor, ett par setförluster här och var på vägen till final, där dubbelkompisen Nomin Baasan från Eslöv idag blev lite för svår. Men klubbens andra silvermedalj säkrad! Grattis till silvret Leah!

 Det är inte osannolikt att arrangörerna besvarade sig besväret och i förväg graverade in Leah och Nomins namn på guldpokalen i DJ18. Ohotade hela vägen och klubbens tredje och sista medalj blev av den ädlaste valören.


Två silver och ett guld följde med hem till Göteborg!

Alla resultat från Ungdoms-SM och Para-JSM 2022.

Oskar Friberg Jacobsson

Skribent: Sven Åke Lans
E-post: Adressen Gömd


 Vi stödjer BTK Linné:

 

dunross

 

higablogo

 

berg_pms_stor

 

bingo

 

sydsport

 

Postadress:
BTK Linné - Bordtennis
L. Regementsvägen 20
41527 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0706374074
E-post: linnepartille@gmail....

Se all info